sobota 4. listopadu 2017

FIT VUT MMI - 4. semestr

Poslední semestr se vedl hlavně pod taktovkou DP. Tu asi nemá cenu příliš rozebírat, neboť má každý jinou, zkusím se k ní vrátit u státnic. Tento semestr jsem měl na práci ještě dva předměty - STM a MEK, které rád přiblížím.

STM


STM neboli Stategický management je věc z FP, která je pro informatiky těžko uchopitelná. Prakticky se jedná o snahu popsat, pomocí nějakých formálních pravidel, chování firem (velice stručně, snad manažeři prominou). Nemá to prakticky nic společného s IT a pro sklepní nerdy to bude docela boj. Pro mě a kamarády to byla zajímavá oddychovka, kdy jsme se na IT firmu mohli podívat i z jiného hlediska než jen přes API.

Hlavním bodem předmětu je opět projekt. Zde si konkrétně vyberete firmu, které pak následně musíte vytvořit strategickou analázu. Celkově se po vás chce 20-60 stránkový dokument. Je to široký interval, ale přednášející docent Zich preferuje kvalitu před kvantitou. Dá vám k tomu docela dobrý manuál podle kterého se dá projekt napsat, ale chce to trochu myšlení z jiné perspektivy a kreativitu. Během semestru můžou probíhat konzultace a musím říct, že podpora ze strany docenta Zicha byla výborná, řekl bych, takovej Herout na podnikatelce (myšlením, otevřeností).

My jsme řešili Spotify (ale klidně si řešte třeba Brněnku, je to úplně jedno, doporučuju jen něco o čem se dají zjistit čísla a k čemu máte vztah). Projekt najdete tady.

MEK


Pokud jste někdo na bakaláři zavadili o předmět IZEP (Základy ekonomie podniku), pak vězte, že toto je úplně to samé. Ale do písmene. Je to typický podnikatelský shit, kde jen dosazujete do vzorečku a počítáte kolik výrobků vyrobíte a kolik vám to vynese. Ač to je na první pohled primitivní a vzorečky můžete mít u zápočtů a zkoušek, pak ale bacha, umí to kopnout, protože musíte vědět co do nich dosadit a ne vždy je to dobře čitelné. Já si třeba zápočet zopakoval. Zkouška je pak opět nějaké počítání a dokonce i ústní zkoušení, což může opět nějaké sklepní nerdy vyvést z pohody. Ve výsledku ale primitivní a lehce udělatelný předmět, tuším za B.

Státnice



Jakmile uzavřete předměty a odevzdáte DP, pak přichází chvíle si uvědomit kolik toho je na státnice. Je to kolem 60 otázek. Pro mě to znamenalo kolem 230 hodin čistého času. Doporučuju (no jasně) tomu věnovat nějaké úsilí během semestru. Naše skupinka si vypracovávala otázky během semestru a ukázalo se to jako dobrý krok. Zkušeností z BP je dost, jen upozorním na pár věcí - tahají se dvě otázky a většinou první je téměř vždy TIN nebo MAT. Jediný zdroj "kdo se na co ptá" je fituška. neboť isz.ipoul.cz je pouze pro bakaláře. Sice se relativně ptají na to samé, ale není radno na to spoléhat. To asi zjistíte při čtení zkušeností ze státnic. Externisté se prý mohou také doptat, záleží to na komisi. U mě tam seděla bába jak pecka. Víc mě toho nenapadá, naše otázky pro MMI najdete tady, klasicky bez záruky. Vypracovávali jsme je znova, některé jsou lepší, některé horší. Doporučuju kombinovat s jinými zdroji.

Good luck a neposerte to.

Žádné komentáře:

Okomentovat