sobota 4. listopadu 2017

FIT VUT MMI 2. semestr

FIT VUT MMI 2. semestr

Letní semestr MMI měl v mém případě tyto předměty: FLP, MAR, MPR, PIS, PMA, PRL, WAP, ZPO. V následujícím popisu se je pokusím přiblížit a nasdílet materiály.

FLP

Nejlepší na začátek. Dušanovo FLP (Funkcionální a logické programování) je vyhazovací předmět tohoto semestru, ale na druhou stranu, je to jeden z nejlepších, které na FITu vůbec jsou. 
Prvně z toho důvodu, že je to hodně praktické - prostě se musíte naučit Prolog a Haskell, ale i způsobem výuky, prostě se mi to celé líbilo, dávalo to smysl a fungovalo to. 
Předmět má celkově tři části, které se pak cca ve stejném poměru ukazují na zkoušce - Lambda kalkul, Haskell (funkcionální) a Prolog (logické). Na každej jazyk je projekt, v našem případě jsme byli první ročník, kdy byly projekty samostatné (před tím byly týmové).  Dejte si bacha na funkčnost a na kvalitu kodu - není vás už tolik aby si každej kod nemohli otevřít. A bacha, zrovna tyto jazyky jsou náchylnější než jakékoliv jiné na prostředí, tak to prostě pusťte na Merlinovi. 

Na zkoušce se obyčejně programuje na papír. Je to dlouhá a náročná zkouška a dělá ji Dušan, takže tam může a taky bývá všechno. Například jsem se nikde nesetkal v lambda kalkulu s konstrukcí "id" a ejhle, bylo to na půlsemce. A musím uznat, že není špatnej nápad být aktivní a za Dušanem občas zajít se na něco poptat nebo se podívat na písemku (nehádat body, ale přijít ukázat, že chcete zjistit kde děláte chyby.

Projekt najdete tady : https://bitbucket.org/jirkasemmler/flp/src , obojí tuším kolem 80%

PRL

Tady budu stručnější. No látka zajímavá, přednášky užitečné, organizace katastrofální, snad nejhorší na FITu. Nebylo jasné kdy a jaké budou projekty, zkoušky to samé... prostě Hanáčkovina. Hodně se dbá na znalost algoritmů, tedy je nutné je fakt pochopit a umět použít na zkoušky (přímo popis jak to funguje, odkrokovat...).

Důležité jsou projekty, kde se programuje v C s MPI. Docela zajímavé kodění, vybraného algoritmu. Větší problém bývá dokumentace, která se má vejít do nějakého objemu textu a má být výstižná. Bacha na ni, strhávali za ni dost bodů i když kod fungoval. První projekt je jen demo od doktorandů, abyste si vyzkoušeli MPI, další dva projekty jsou klasické. Nejhorší problém projektů je ale opět jejich organizace. Byly vypsané pozdě, nikdo nic nevěděl. Ale nebyly náročné.


ZPO

Grafika, která nevím co dělá na MMI, ale dobře. Nebyla to zrovna nezajímavá grafika, problém je ogranizace a Beran klasicky... Celkově jsou tady tři důležité body

  1. mini-projekty - malé projekty, snad po dvou bodech. Nejedná se o nic složitého, většinou si podle návodu poradit s nějakou maličkostí v grafice. Zadání se relativně opakuje a mají jej všichni stejné, ergo po chvíli se rozšíří řešení. Doporučuji si chvíli počkat. Moje řešení najdete tady : https://bitbucket.org/jirkasemmler/zpo-mini
  2. projekt - individuálně vyklikaná témata, která se výrazně liší. Vybírá se z tuny zajímavých věcí ze spracování obrazu. My si vybrali nějakou statistiku, už pořádně nevím. Každopádně projekt je pod Beranem, takže celkově byly asi tři prezentace, pak nějaká anketa a dotazník tuším... Hromada blbostí navíc, které primárně mohou dávat smysl, jen se musí dobře udělat. Doporučju právě tyto věci nepodcenit. 
  3. zkouška - easy, copy and paste z minulých let... Pozor ale na fakt, že pak na státnicích to docela překvapí.

PIS


Uff, toto byl boj. Je mi vždycky docela smutno, neboť UIFS mám rád, ale upřímně, ono není moc důvod. Je to pořád ta stejná písnička - IIS, IDS, AIS, PIS... Lidé se moc nemění, tady to byl doktor Burget a profesor Hruška. Obecně se snaží otevřít téma informačních systémů (myšleno ne webíky v Nette, ale větší komplexnější věci). Ale je to pořád stejný průšvih, kde jim ten skill nevěříte kromě načtených knih, kde se to plácá páte přes deváté a kde ve výsledku si z toho nepamatuju skoro nic.

V předmětu je jeden projekt, který by ideálně (ergo máte implementovat na základě tamní analýzy) navazovat na AIS, což chválím za snahu a nápad, teoreticky to dává smysl. A jak jsem říkal, není to webík s pár CRUDkama v Nette, ale má se jednat o větší věc. Dle zadání se má pracovat v Javě (nevím FW) nebo v nějakém Caché (no idea). Já si u doktora Burgeta domluvil Python a Django za což děkuju. Pokud potřebujete něco nakodit a chcete to udělat v rámci PISu, pak asi není problém a prakticky to ani na zkoušce vadit nebude.

Zkouška je ale docela nepříjemná. Je potřeba znát spoustu nic neříkajících pojmů, termínů a dat, které se pletou a nevíte jak je uchopit. A pan Hruška se nebojí různých témat a speciálních zadání. 

WAP


Stejná písnička jako v případě PISu, jen s tím rozdílem, že tady je to easy. Pokud čekáte opravdu internetové aplikace (řekněme nějakej REST nebo SOAP s nějakým frontendovým FW, nebo alespoň nějaký náročný problém v JS), pak houby :) Je to HTML, CSS a základy JS a jQuery. Ano, přesně takovým tím bastlícím stylem "když to nefunguje, dej tam !important". Projekt je z výběru pořád stejných témat, která obecně pracují v JS s nějakou základní manipulací DOMu. Ergo nějaké primitivní validace formulářů, operace s tabulkama... Věc na odpoledne.

Zkouška je ještě primitivnější. Moje jediné A na magistrovi.

MAR


Pokud jste obraceli oči ve sloup v POMu minulej semestr, tak tady zvládnete i výkruty... Opět doktor Novák a jeho cvika. Jen s tím, že tady jsem už všechny joky znal, ergo to bylo ještě víc k nevydržení. K tomu se během cvik snažil strašit nějakými testy, takže se člověk snažil během týdne zjistit co se cca probírá. Ve výsledku to nebylo ale nic složitého. V rámci cvik se musí udělat projekt, kdy se navrhuje marketingová strategie nějakého produktu... No my jsme vymysleli obal na okurku. Ano, vypadalo to jako dildo a stejně tak jsme to prezentovali. No a easy za B - https://goo.gl/qqGhn3 . 

Nejvtipnější byla ale zkouška. S menším zpožděním přišel člověk, který je prý garant (já nevím, na přednášky jsem nechodil)), rozdal papíry a prý "můžete používat co chcete, a komu se to nechce vypisovat tak ať mi to do konce termínu pošle na mail...". Wtf level podnikatelka.

MPR


Tento předmět mě utvrdil v názorech na akademickou půdu a její pohled na praxi. Jedná se o předmět zabývající se projektovým řízením. Ve skriptech došla paní profesorka Kreslíková ke svému pohledu na projektové řízení IT projektů a tak nějak to i učí a chce od studentů. Dle mého názoru je to na míle daleko od praxe (a to mám roční praxi projektáka) a viděno celé růžovýma brýlema. Můžeme polemizovat o validitě a prerekvizitách docentky Kreslíkové k tomuto předmětu, ale budiž. Zachraňují to doktorandi, v tomto případě to byl pan Trchalík, se kterým byla docela řeč.

Když si odmyslíme teorii, která se dá relativně slušně opsat nebo naučit na zkoušku (a budete ji mít rádi, protože je to právě ta lehčí část státnic), pak předmět má hlavně projekt. A ten je docela slušně pojat. Váš tým představuje firmu, která má doručit nějaký SW produkt a vy si musíte projít celým procesem z hlediska projektového řízení. Projekt je cíleně řešen ve velkém týmu kolem 10 lidí a cílem je se z toho nezbláznit. Pokud se nechcete jen svést, tak doporučuju si vzít vedoucí roli, protože tam se toho můžete docela naučit. Zbytek se může jen vést (nechci se dotknout spoluřešitelů, můj tým byl skvělý!). Tedy procházíte všemi fázemi projektu (požadavky, analýza...) a postupně doručuejete různé dokumenty, milníky apod. Jen škoda, že jak už je na FITu běžné, lidi se většinou zaměří na implementaci (typicky jako u ITU) a zbytek je omáčka kolem. Kdyby se to třeba spojilo s PISem nebo podobně, bylo by to zajímavější. Připravte se hlavně na okecávání, meetingy, dokumentování, zápisy apod.

Projekt najdete tady, měli jsme tuším full a možná i něco navíc.

PMA


PMA je podobný předmět jako MPR. Opět zaměřeno na projektové řízení a opět špatně. Pokud máte pocit, že po absolvování předmětu "projektový manažer", tak že z vás bude prvotřídní projekťák, tak jste na omylu. Předmět je cílen na to, abyste mohli projít certifikací IPMA, která je ale docela drahá, tak jsem se na ni vykašlal. Opět přednášky tuším docentky Kreslíkové, opět na nic. Tehdá nám ještě něco přednášel pan Kalášek, nevím jestli ještě něco na FITu dělá. Projekty tady nebyly, ale upozorním na zkoušku. Jedná se totiž o simulaci reálné IPMA certifikace, tedy to není až taková prdel. Některým z nás (včetně mě) to málem lehce uteklo. Dokáže to nepříjemně kopnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat