neděle 14. září 2014

Bacha na SouthwesternCompany - fakt je to dobré!

Proč jste se dostali na tento blog? Protože Vás oslovil někdo ze Southwestern Advantage? Pokud ano, tak jste lucky protože máte na dosah neuvěřitelnou příležitost, ale také asi jste plní smíšených emocí, protože jste už něco málo progooglili a našli jste všemožné články o tom jak je to hrozné. Před několika dny jsem dokončil své první léto a teď jen sedím na hotelu vyčkávajíc zítřejší roadtrip a spokojený úsměv mě jen tak neopustí.

Pojďme ale si říct o čem to je. Southwestern Company je firma z Nashvillu co vyrábí a prodává dětské (a výukové) knihy už někdy od půlky devatenáctého století, s obrovskou tradicí a základnou zaměstnanců a partnerů - DSA, BBB, Inc. 500... Není to rodinná firma o pár lidech co udělali nějakou knížku - je to obří moloch, který pod sebou má další desítky dceřiných firem. Co je ale základem jejich byznysu je door-to-door prodávání jejich produktů studenty - ať už americkými nebo evropskými. Takže pokud jste ještě nepobrali náplň práce, kterou máte šanci dělat tak je to celodenní klepání na cizí domy a nabízení/prodávání knížek. Ok, to zní asi dost šíleně, takže pokud jste se rozhodli léto jen se flákat tak prosím, vpravo nahoře je křížek.

Teď trochu seriozněji - je to obyčejný podomní prodej. Obcházíte celé město, klepete na domy a nabízíte knihy. Když to prodáte, vyberete zálohu a na konci léta doručíte. Really easy... V čem je ale ten háček, proč je internet plný sraček co nadávají na tento program? Protože je to náročné, brutálně náročné. Ale v tom je krása celého programu. Vše záleží jen na Vás, vy jste svým vlastním pánem. Což je ale zároveň ten problém - nic není jisté. Není to krájení rajčat v mekáči v hodinové sazbě, je to věc, kdy můžete za den vydělat $500 nebo taky celý týden nulu. Což asi vás napadne že půlka úspěchu je o motivaci, osobní disciplíně a tvrdé práci. Takže už na začátku léta dostanete množství přednášek a rad jak pracovat s vlastní hlavou, možná je to občas mírný brainwash, ale má to důvod. Bez motivace nepracujete, bez ovládání vlastních myšlenek myslíte na kraviny a nesoustředíte se na komunikaci s lidma. V company vládne jistý pojem "numbers game" - je to jen otázka pravděpodobnosti a statistiky. Čím více se soustředíte a pracujete (13 hodin denně), tím více lidí oslovíte, čím více lidí oslovíte, tím více knih ukážete a čím více lidí ty knihy uvidí, tím víc lidí si je koupí. Zní to jednoduše ale zase je na počátku slovo "práce" a "já". Což je většinou ten problém. Představa mnoha lidí je pohodička v americe, párty a klídek. Ne, je to vstávání v 6 ráno, studená sprcha, motivační kecy, 13 hodin práce s obědem někde na patníku, doma rychle umýt, najíst, odeslat denní skore a spát. Minimum volného času, minimum klasické zábavy. Ale během tohoto velkého maratonu se člověk neuvěřitelně učí - učí se úplně všechno - jak komunikovat, jak přesvědčovat, jak kontrolovat sám sebe, své emoce. což je ten důvod proč si teď říkám "ty vole bylo to super". Long story short - než se rozhodnete, promyslete si jestli opravdu jste schopni se něčemu natolik oddat, jestli tam fakt nechcete jen pařit, jestli se chcete něco učit a růst nebo jen stagnovat a čekat na smrt, jestli chcete být úspěšní, nebo ne...
Jeden ze Sunday-meetingu
Před odletem mi moje managerka napsala "I'm not telling you it's going to be easy, I'm telling you it's going to be worth it". Tedy buď to zvládnete a budete s úsměvem a krásným pocitem chodit po světe, nebo se z toho poserete a poletíte drhnout hajzly někam na Floridu (tam je ta párty...).

1 komentář:

  1. Sama som bola v USA niekolko krat predavat knizky a bola to moja najlepsia a najtazsia skusenost. Na zaciatku som nevedela ani poriadne anglicky a bola mala 19-rocna prvacka s velkymi ambiciami, ale ziadnymi skusenostami a planom. V programe som sa naucila co to naozaj znamena tvrda praca a ze uspech nie je zadarmo, po anglicky som zacala aj rozmyslat, niekoho oslovit a odprezentovat projekt hoci aj pred celou aulou nie je problem, zarobila som si niekolko desiatok tisic $$$ a nasla partiu ludi, s ktorymi sa navzajom motivujeme a posuvame dalej.

    Bolo to velmi tazke zo zaciatku ale po case sa to "treningom" zlepsilo a prve leto som si zarobila vyse $10,000 a bola vybrana do manazerskeho programu. Odporucam tento program vsetkym studentom, ktori sa chcu odlisit, neboja sa vyzev a chcu sa niekam posunut! Presne ako je napsane v clanku - "I'm not telling you it's going to be easy, I'm telling you it's going to be worth it."

    OdpovědětVymazat